keskiviikko 2. maaliskuuta 2016

Jotain juttua motivaatiosta

 Olen tässä välillä miettinyt treenimotivaatiota ja sen ylläpitämisen vaikeutta. Monet aloittavat innokkaasti treenaamisen ja liikkumisen, mutta jostain syystä se lopahtaa usein. Tai treenit kyllä jatkuvat, mutta motivaatiota itse tekemiseen ei tahdo löytyä ja treenataan aika tehottomasti ajatuksella että "tuleepahan ainakin tehtyä". Eipä siinä mitään, tyhjää parempi sekin, mutta mikä neuvoksi kun motivaatio laskee tai on nolla?

Löydä lajisi. Maailma on täynnä erilaisia liikkumisen ja harrastamisen muotoja. Etsi ja kokeile rohkeasti. Ikäkään ei ole este, vain ehkä omassa päässäsi. Jos pidät jostain, sinä myös yleensä jatkat sitä. Laji tai harrastus vaikka se olisi kuinka tehokasta esimerkiksi painonpudotusmielessä tai se on kaverisi lempilaji, ei tee siitä sinulle pysyvää ja motivoivaa juttua, jos et sinä itse siitä pidä. Eikä kukaan jaksa treenata jotain  kovin pitkään pelkästään sen vuoksi, että se on liikkuvuudelle tai terveydelle hyväksi.

Ole kärsivällinen. Liikunnan riemu ja lajisi salat eivät välttämättä aukea hetkessä. Siksi harrastusta, niitä kokeilujakin, on syytä jatkaa alussa vaikka ei heti syttyisikään. Jos peruskunto on lähtötasolla heikko niin luultavasti juuri mikään hikiliikunnan muoto ei tunnu mukavalta tai helpolta. Esimerkiksi aika juoksuharrastuksen lähtöpisteestä siihen että askel tuntuu lennokkaalta ja keveältä voi viedä yllättävän paljon aikaa. Samoin esimerkiksi kuntosalilla liiketekniikoiden ja liikeratojen hallinta ja lihasten hermottamisen oppiminen vie oman aikansa. Pitää olla siis vielä sitkeä ja sisukas. Kun kunto nousee ja liikesuorituksia ja harjoituksia saadaan alle riittävästi, tekeminenkin alkaa olla kivaa.

Pitää syttyä. Jossain vaiheessa alkuponnistelujen jälkeen hommaan pitää syttyä, jotta siitä tulisi jatkuvaa. Jos pidät jostain, tee sitä. Ota selvää, opettele ja opi. Innostu ja kiinnostu. Mikään ei ole motivoivampaa kuin oppia uutta ja samalla kehittyä harrastuksessa uusille tasoille. Sinä kyllä opit, onhan niin moni muukin oppinut ! Uudet opitut tiedot ja taidot vievät harrastusta eteenpäin ja tekee siitä aina vain mukavampaa. Perusasiat sujuvat entistä paremmin ja rutiinilla; kehittyminen on väistämätöntä.

Kehity. Useimmille meistä yksi parhaista motivaatiota ruokkivista asioita on kehittyminen. Tarvitaan siis innostava laji, halu oppia ja riittävä määrä treeniä. Treenauksen tulee olla säännöllistä, tarkoituksen mukaista ja määrältään riittävää, jotta kehitystä tapahtuu. Ja tähän lisättynä tietysti oikeanlainen ravinto ja riittävä lepo :)

Aseta tavoite. Kun tulee heikko hetki, mieleen muistuva tavoite voi herätellä motivaation henkiin. Tavoite voi olla melkein mikä hyvänsä minkä omaan juttuusi keksit: juoksu tai hiihtomatka km, aika 5 tai 10 km juoksussa, nostetut kilot penkkipunnerruksessa jne. Tulos/suoritusperusteisissa lajeissa tavoitteen asettaminen on helppoa. Yksi parhaista motivaatiota lisäävistä tavoitteista voi olla ilmoittatuminen esim. juoksu- tai hiihtotapahtumaan. Kestävyyslajeissa on paljon kuntoilijoille suunnattuja tapahtumia joka puolella ympäri Suomea.  Kuntosalilla treenatessa tavoite voi olla jossain muussa kuin voimassa, halutaan esimerkiksi  enemmän lihasta, kiinteytystä, liikkuvuutta, parempaa ryhtiä, kehonhallintaa jne. Näissäkin voi asettaa itselle omia tavoitteita vaikkei niitä välttämättä voi mitata. Niin ja vielä ne tavoitefarkut. Painonpudotus on sinänsä ihan hyvä ja motivoiva juttu liikuntaan, varsinkin jos sitä ylipainoa on jo jonkin verran. On kuitenkin mahdollista ettei se yksistään riitä muodostamaan liikunnasta pysyvää harrastusta. Mielestäni itse liikunnan tulee olla motivoivaa, ja juuri siitä pitää saada kicksit ja sytöt, pelkkä parempi peilikuva tai tavoite farkkuihin mahtuminen ei riitä.

Harrasta monipuolisesti. Älä ole yhden lajin fanaatikko vaan ole avoin muille lajeille ja liikuntamuodoille. Yleensä sivulajit jopa edesauttavat ja tukevat kehitystä ykköslajissa. Monipuolisuus suojelee myös rasitusvammoilta. Ihmiskeho on rakennettu tekemään ja toimimaan monella tavalla; tee itsestäsi hyvä ja kompakti kokonaisuus :) Ja joskus se yksi ja sama juttu vaan kyllästyttää, siinä vaiheessa on hyvä kun hihasta löytyy muutama muukin ässä.

Varaa aikaa. Sitä ei liikunta tuo kalenteriisi eikä päivääsi lisää, se vain on sinne laitettava. Suunnittele ja järjestä. Ole kuitenkin realisti. Liikunnan, tavoitteiden ja käytettävissä olevan ajan tulee olla tasapainossa, jotta motivaatio säilyy.

Toteuta. Tee se mitä olet suunnitellut. Älä mieti menenkö, lähdenkö, teenkö ? Motivoidu siitä että hemmetti minähän osaan, pystyn ja teen. Pidä vaikka päiväkirjaa. Sitä voi aina selata ja huomata että olenpa minä saanut jotain aikaan ja paljon on tullut tehtyä.

Liikkumisen iloa, huikeita treenejä ja tonneittain motivaatiota Sinulle!

P.S Minua motivoi liikuntaan kaikessa yksinkertaisuudessaan se, että se on niin mukavaa, mieli rentoutuu ja keho kiittää. Tulee vain niin hyvä olo.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti